Konkurranseregler:

Ungdommer mellom 13 og 20 år kan delta med maks 3 foto hver. Bildene må være geologisk relaterte. Over alt i naturen finnes det noe som har med geologi å gjøre. Et fint svaberg, tunneler, flotte bygninger, stein, krystaller, fjell, grotter, idylliske daler, dramatiske tinder og mye mer.

Mennesker kan også være med i bildene. 

Skriv kort om motivene som er valgt.

Fotoene sendes til;

med emne; Fotokonkurranse.

Husk å skriv hvor gammel du er og hvor du bor.

NB! Bildene kan bli vist frem på Geologiens Dag sin FB og instagram, selvfølgelig med fotografens navn som copyright. Personer som blir avbildet må godkjenne dette. Gi beskjed dersom det er et ønske om at fotoet ikke blir brukt til slike formål. 

Frist for innsending er 1.oktober. Bilder kan sendes inn gjennom hele året, og vinnere kåres hvert år etter Geologiens Dag i september.

1. premie kr. 1200 | 2. premie kr. 1000 | 3. premie kr. 800

Årets jury består av de to fotointeresserte geologene Cato Berge og Terje Solbakk.

 

 

 

 

Dennis Ekeland (13) fra Ålesund er vinner av Geologiens Dag sin fotokonkurranse for ungdommer.

Dennis, som er medlem i Ålesund og omegn geologiforening, har tatt et flott og actionpreget bilde. Teknisk er det greit utført, og komposisjonen, der vi ser et menneske som hopper mellom steiner i et kystlandskap, er flott. Han skriver: «Bildet er tatt på Sundsvoll på Vega. Her ligger det store steinblokker med vegagranitt som har blitt slipt av bølgene. I bakgrunnen ser vi øya Søla som er et kjent landemerke på Helgelandskysten.» Kombinasjonen mellom personen i bevegelse og et geologisk motiv sammen med en god, forklarende tekst gjør at juryen valgte dette bildet på en førsteplass.

 

 

 

2.plassen går til Vivel Skarvatun (20) fra Bergen.

Vivel har tatt et flott landskapsbilde fra Island, som på en god måte illustrer hvordan geologiske prosesser og bergarter setter sitt preg på og former landskapet. Vi ser blant annet flere rauker og fantastiske, sorte strender dannet fra basalt (magmatisk bergart, av vulkansk opprinnelse).

Juryen kunne ønsket seg en litt mer utfyllende beskrivelse av motivet, men bildet er godt komponert og teknisk bra utført.

Vivel bor og studerer på Ås. Hun skriver at hun var på Island i april, og tok dette fotoet av svarte sandstrender langs Islands vakre kyst.

 

Herman Brustad (18) fra Asker vinner 3.premien.

Herman har sendt inn et bilde fra stien opp mot Briksdalsbreen i Stryn. Herman skriver: «Bildet er av en foss som kommer fra smeltevannet til Briksdalsbreen i Stryn. Breen er en del av Jostedalsbreen, og har vært i fokus de siste årene (sammen med mange andre isbreer) på grunn av at den har minket. Grunnen til at jeg velger å sende inn dette bildet, er bl.a at bresmelting som konsekvens av klimaendringene er et viktig tema.».

Juryen mener at bildet er teknisk godt. Lang lukkertid gir en fin følelse av vann i bevegelse. De to menneskene, nesten øverst i bildet,  gir en skala og dermed en følelse av storhet. Kombinasjonen av et geologisk motiv med rennende vann, elveerosjon og et godt naturbilde i storslått natur bidro til at dette ble juryens tredjevalg.

 

Juryen har bestått av de to fotointeresserte geologene Gunn Mangerud (UiB) og Rolv Dahl (NGU).

Guro Lilledal Andersen, 17 år da bildet ble tatt i fjor høst.

Guro skriver at dette bildet er fra en tur geofagklassen hennes, på Skien VGS, var på til Nigardsbreen. Bundet sammen i tau besteg de den trolske breen. Det andre tauet med elever fra klassen kan sees over det mystiske hullet. Det er ikke rart at den flotte naturen i Norge har skapt så mange myter og sagn. De gikk og fantaserte om den underjordiske verdenen som de ville komme til om de hoppa ned i hullet. Bak breen ser vi den flotte dalen som er gravd ut av isbreer. Man ser også all forurensninga som er i lufta. Guro skriver at vottene var nesten sorte da de var kommet ned igjen.

Dette er juryens førstevalg blant mange gode innsendte bilder. Andersens bilde viser en grupper mennesker på brevandring på en brearm foran isskurte fjellsider, med fjord og tinder bak. Flott eksponert bilde som får frem landskapet, blåisen og folkene og viser et dramatisk landskap. Vi kan også se smeltevannskanaler og smelting på breen. Det siste leder tankene mot temaet klimaendringer og smeltende isbreer som opptar mange. Dette er en verdig vinner av årets fotokonkurranse.

 

Oliver Ekeland, 15 år.

Oliver skriver at bildet er tatt av lillebror på Lepsøya. Et rosemaleri i stein!  

Juryens andrevalg er et mer lavstemt, men fint komponert bilde, som viser en person som undrer seg over et i våre øyne lite påakta "mini"-element i kystlandskapet. Nemlig erosjonsformer fra bølgeskuring eller som det også kalles: marin abrasjon. Når bølgene får jobbe med løsmasser og skure disse over berg skjer det mye, både når bølgene skylles opp på land, og når bølgevannet renner tilbake mot havet styres det av tyngdekraften og en får dannet slike små små gjel.

 

Sebastian Holst, 17 år.

Sebastian skriver at bildet er tatt på vestkysten av USA, nærmere bestemt California. Bildet er fra Pebble Beach, og er av et skvalpeskjær ved kysten.

Juryens tredjevalg er kanskje det mest kunstneriske bidraget vi fikk inn i konkurransen. Bildet virker ikke så umiddelbart geologisk som vår vinner og andreplass, men bildet gir oss en følelse av lang geologisk tid - Deep time. Motivet, et lite kystlandskap med bølger som slår inn over en knaus sender tankene til den norske strandflaten. Lang lukkertid får frem bølgegangen. Bildet er svært pent komponert og viser meget god teknikk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Juryen har bestått av de to fotointeresserte geologene Terje Solbakk (NTNU) og Morten Smelror (NGU).

 

Oliver Thorsen Ekeland,14 år. 

Oliver er medlem av Ålesund og omegn geologiforening. Han skriver at bildet er av lillebroren, og at de har diskutert om dette kan være en gresshoppe eller en dinosaur.  

Et lekent bilde som viser glede og engasjement over geologiske formasjoner. Bildet er fanget på akkurat rett tidspunkt, og uværet gir en ekstra dimensjon til bildet.

 

Marianne Kveberg, 17 år.

Marianne har kalt bilde sitt “Sommer i Rondane”. Hun skriver at fotoet viser Høgronden i bakgrunnen.

Det var mange gode landskapsbilder i konkurransen, men dette stakk seg fram. Bildet er godt komponert og godt teknisk utført med få og enkle detaljer. Skredfviftene ned fra Rondmassivet gir en god forbindelse til geologi. 

 

 

 


Eirik Fyrand Siira, 18 år.

Eirik skriver at han her er på tur med geofag-klassen sin fra St. Olav VGS. Turen gikk til Bondhusdalen i Folgefonna nasjonalpark, og selve Folgefonna kan sees som en brearm i skaret øverst i bildet.

Bildet skiller seg litt ut fra de andre turbildene, med gode farger på personene, som er plassert fint i bildeflaten. Bildet er godt teknisk utført, og brearmen i det fjerne utgjør en fin geologi-link. Det er også en liten historie knyttet til bildet.

 

Juryen i 2017 har bestått av de to fotointeressert geologene Cato Berge (Sandnes fotoklubb) og Rolv Dahl (NGU).

 

Hovedsponsor

Gullsponsor

Sølvsponsorer

Bronsesponsorer